miercuri, 8 octombrie 2008

EVRIKA

Solutia pentru eliminarea coruptiei generalizate din Romania este votul direct, online, atat pentru adoptarea legilor cat si pentru numirea puterilor executive (Guvern, Primar) si judecatoresti (Procurori Sefi si Presedinti de Judecatorii/Tribunale/etc. Acum acestia sunt deasupra legii, nu dau socoteala nimanui (ca in Statele Unite de exemplu), de aia a ajuns tara in halul asta.

Toate puterile isi amintesc ne popor din 4 in 4 ani. De ce sa nu-i tinem in priza non stop?! Au cate 4 ani sa se ne jefuiasca, timp in care ne si sfideaza.

Trebuie revizuita constitutia (primesc, dar sa se schimbe substantial!) , poporul sa dizolve Parlamentul (nu cred ca ar fi o problema la ce popularitate are) si sa preia puterea. In Romania Parlamentul toaca timpul si banii nostri inutil, ca nu se ocupa de interesele noastre. Este o institutie invechita, din vremuri in care dreptul de vot nu era pentru popor ci pentru clasa conducatoare (vezi Roma antica si tot Evul Mediu). In plus inexistenta in acele vremuri a unei solutii tehnice de exprimare la distanta a vointei a condus la aparitia unui loc in care sa se intalneasca "alesii" sortii si mai apoi ai poporului, chipurile.

Acum, pe Internet se poate face un site prin care poporul sa-si exprime vointa nemijlocit. Nu avem nevoie de parlamentari. Sa-i dam afara! Astfel vom:
  • elimina coruptia (ar fi prea costisitor sa ne mituiasca pe toti, iar daca dau o lege stramba a doua zi o intoarcem)
  • reduce pierderile (nu cred ca intr-un astfel de sistem s-ar mai fi privatizat PETROM-ul de ex, in conditii atat de dezavantajoase)
  • reduce costurile (nu mai platim parlamentari, girofare, secretare, soferi)
  • incasa chirii pe Casa Poporului, in loc sa platim intretinerea ei
Eu nu cred ca Romanii sunt indiferenti si ca nu se implica. S-ar implica, dar legile date de astia care-s la putere acum sunt facute pentru a-i proteja, sa nu-i poti deranja. Cu un site ca asta pe care-l propun vom avea si parghia de a ne eficientiza demersurile, caz in care lumea se va implica foarte mult.

Tot cautam branduri de tara, dam bani pe fabuloshptitzuri...Ce brand ne-am crea daca ne iese asta!

Cine e prea lenes sa se implice non stop in viata publica va putea sa-si delege dreptul de vot unei persoane in care are incredere, care are drept de vot, oricare ar fi acea persoana, nu neaparat una propusa de un partid intr-un "coledzi". Ca nu suntem iobagi legati de colegiile creionate de ei! Aceeasi persoana isi va putea reactiva oricand contul (scazand ponderea delegatului sau), permanent sau temporar, pentru a vota nemijlocit legile care-l intereseaza.

Sa nu va imaginati ca 2 babe vor putea demite Guvernul. Daca guvernul va fi investit de 2 milioane de voturi, va putea fi demis cu minimum 2 milioane de voturi, insa va avea sabia lui Damocles deasupra capului in permanenta.

Tot zicem ca "n-ai cu cine, dom'le", ca oamenii destepti pleaca sau lucreaza in sectorul privat, ca e mai bine platit. Pai la ce salarii au inaltii functionari in Romania, io ma bag, m-am apucat de programat site-ul. Voi? V-ati implica in promovarea ideii?

2 comentarii:

Mihai Petre spunea...

Un om care ia initiativa. Sper sa fie din ce in ce mai multi oameni ca tine, oameni care doresc sa schimbe ceva in tara asta.

Anonim spunea...

De acord. Candidezi :).
Avem o mare problema cu sistemul de vot. Stai sa vezi la anu' ce se vor plange unii ca actualii fura alegerile insa daca-i intrebi ce masuri ar lua pt. schimbarea radicala a sistemului de vot vei constata ca nu doreste nimeni sa se schimbe ceva.